Help, mijn kat plast in huis

Onzindelijkheid is een probleem dat veel katteneigenaren herkennen. Onzindelijkheid betekent eigenlijk dat ‘de kat niet in staat is de eigen natuurlijke behoefte te beheersen’. Vaak is dit niet het probleem, maar plast of poept de kat op een ongewenste plaats.

Buiten de bak plassen kan allerlei oorzaken hebben. Deze kunnen lichamelijk (medisch) zijn, maar ook  gedrag speelt vaak een rol. Bij veel katten speelt er een combinatie van lichamelijke- en gedragsmatige oorzaken. De klachten zijn bijvoorbeeld begonnen met blaasgruis. De kat kan hierdoor pijn ervaren tijdens het plassen. Omdat de kat vaak in het begin van de klachten nog op de kattenbak plast, kan er een slechte associatie met de kattenbak ontstaan. Door de pijnlijke ervaring op de kattenbak, wil de kat ook nadat de blaasgruis is opgelost, soms nog steeds niet consequent op de kattenbak plassen.

Het omgekeerde zien we ook vaak. Een kat durft bijvoorbeeld niet op de kattenbak te gaan, omdat een andere kat in huis op de loer ligt. Door het steeds ophouden van de plas, raakt de blaas geïrriteerd. Als gevolg ontstaat er ook nog eens blaasgruis.

Blaasgruis is niet de enige lichamelijke oorzaak van buiten de bak plassen. Bij katten komen bijvoorbeeld ook blaasontstekingen voor. In tegenstelling tot bij honden en mensen, zijn bacteriën bij katten zelden de boosdoener. Wat dan wel, is vaak niet bekend. Veel blaasontstekingen bij katten noemen we daarom Feline Lower Urinary Tract Disease of Feline Idiopathic Cystitis. Moeilijke woorden om te omschrijven dat een kat blaasklachten heeft, waarvan de oorzaak niet bekend is.

Ook katten die erg veel drinken, hebben vaak plasproblemen. Doordat de kat veel drinkt, moet hij/zij vaker plassen. Het kan dan moeilijk zijn om de urine lang genoeg op te houden. Zeker als de kattenbak niet dicht in de buurt is. Veel drinken en plassen heeft vaak een medische oorzaak. Vooral als de kat eerder niet zoveel dronk, moet je hieraan denken. Medische oorzaken voor veel drinken en plassen zijn onder andere:

  • Suikerziekte
  • Nieraandoeningen
  • Leveraandoeningen
  • Hyperthyreoïdie, een te snel werkende schildklier
Abessijn kat plast op toilet

Behalve medische oorzaken en gedrag, kan ook de kattenbakzelf een oorzaak zijn. Katten zijn zeer hygiënisch. Wanneer de kattenbak niet goed schoongehouden wordt, is het niet gek dat de kat een andere plek zoekt om te plassen. Ook een kattenbak die te klein is of  naast een lawaaierige wasmachine staat, waarderen veel katten niet. En wat denk je van een nare geur. Kattenbakgrit met parfum is voor sommige katten reden genoeg om de kattenbak te mijden.

Er zijn dus vele oorzaken en redenen waarom katten buiten de bak kunnen gaan plassen. Om de oorzaak te vinden, wordt er altijd eerst urineonderzoek gedaan door de dierenarts. Hiermee kunnen veel medische oorzaken al gevonden worden. Soms is het nodig verder onderzoek te doen naar de oorzaak. De dierenarts en / of gedragstherapeut kunnen u helpen de puzzel verder op te lossen en weer een prettige omgeving voor u en uw kat te creëren.